11.3 Breaking Capacity Coordination with PFC
Key Takeaways
Prospective fault current (PFC) at an installation point is the fault current that would flow for a bolted fault — set by supply and upstream impedance, not by load current Ib
Protective-device ultimate breaking capacity Icu (and service capacity Ics where relevant) must be at least equal to the PFC at the point of installation, unless a compliant backup/cascade arrangement is used
EFLI disconnection (Zs and 0.4 s / 5 s) proves the device will operate in time; breaking-capacity coordination proves the device can interrupt the available fault energy without catastrophic failure
PFC is typically highest at the main switchboard and falls as impedance accumulates downstream — device Icu requirements can differ by board location
Exam traps include equating In with breaking capacity, treating Zs,max as a substitute for Icu ≥ PFC, and ignoring that a device can trip in time yet still be underrated for interruption duty
Breaking Capacity Coordination with PFC
Quick Answer: At each protective device, prospective fault current (PFC) must not exceed the device’s breaking capacity (Icu, and Ics where service breaking capacity matters), unless a compliant backup / cascade arrangement covers the duty. Meeting Zs,max for 0.4 s / 5 s disconnection does not automatically prove breaking-capacity coordination.
Two Different Pass/Fail Questions
Candidates often blend Chapter 11 ideas into one blurry “fault” check. Separate them:
| Check | Question it answers | Governing idea |
|---|---|---|
| EFLI / disconnection | Will fault current be high enough and the curve fast enough to disconnect within 0.4 s or 5 s? | Zs, If ≈ U0/Zs, time–current curve, Zs,max |
| Breaking capacity | Can the device safely interrupt the available fault current without exploding or failing dangerously? | PFC at the board vs Icu / Ics |
A device can sit below Zs,max (good disconnection) yet have Icu far below local PFC (dangerous interruption). Conversely, a 10 kA-rated breaker can still fail verification if Zs is too high for 0.4 s clearing. Both checks are required competence for the capstone.
Prospective Fault Current at the Installation Point
Prospective fault current (PFC) — also discussed as prospective short-circuit current — is the current that would flow for a defined bolted fault at a stated point, limited by the impedance upstream of that point. Chapter 10 developed PFC conceptually; here we coordinate it with device ratings.
Key properties:
- PFC is not the design load Ib and is not the breaker rating In.
- PFC is usually highest near the origin (main switchboard close to a stiff MEN supply) and reduces downstream as cable impedance is added.
- Three-phase bolted faults, phase-to-neutral faults and earth faults can have different prospective values; switchgear selection commonly uses the relevant worst-case figure required by the design method and manufacturer data.
| Location (typical trend) | Relative PFC |
|---|---|
| Main switchboard, short consumer mains, low Ze | Highest |
| Distribution board after a long submain | Lower than MSB |
| Far final-circuit outlet | Lower again (but EFLI may be the tighter worry) |
Distributor advice, calculation from Ze / supply data, or measurement with suitable instruments informs the design PFC used for device selection.
Breaking Capacity — Icu and Ics
Circuit-breakers carry interruption ratings such as:
- Icu — ultimate breaking capacity: the highest fault current the breaker can interrupt under defined test conditions (often after which the device may not be suitable for continued service without assessment/replacement per manufacturer rules).
- Ics — service breaking capacity: the fault level the breaker can interrupt and remain fit for further service, expressed as a percentage of Icu or an absolute value depending on product marking.
Fuses have corresponding breaking capacity / rupturing capacity ratings. Whatever the product family, the installation rule of thumb for teaching is:
Device fault interruption rating ≥ PFC at the point of installation
(or a documented cascade/backup arrangement that makes the combination safe).
Worked coordination thought experiment
- Measured / calculated PFC at a main switchboard = 6 kA.
- Domestic MCBs marked 6 kA Icu → borderline acceptable if the figure truly covers the point of installation and any required factors in your design method.
- Same board with PFC 10 kA and only 6 kA MCBs → non-compliant unless upstream backup devices and manufacturer cascade data allow the combination.
Do not “fix” this by claiming the final-circuit Zs is high so earth-fault If is only a few hundred amperes. Breaking-capacity assessment addresses the prospective fault the device may be asked to interrupt for the fault types considered at that board — including low-impedance short-circuits — not only a distant high-Zs earth fault.
Cascade / Backup — When Upstream Devices Help
Sometimes a downstream breaker with modest Icu is used where PFC exceeds that Icu, provided an upstream device (fuse or MCCB) limits let-through energy and manufacturer cascade / backup tables endorse the combination. That arrangement can satisfy interruption safety but often reduces discrimination: a heavy fault may take out upstream protection as well.
Capstone literacy:
- Backup is a documented coordination method, not a hope that “something upstream will blow.”
- Backup does not cancel Zs verification on finals.
- Prefer devices whose Icu alone covers PFC when selectivity and simplicity matter.
Coordinating the Full Fault Story on One Board
A competent checklist at a Queensland switchboard looks like this:
- Establish PFC (and related prospective values) at the board.
- Select main and outgoing devices with Icu / Ics (or fuse breaking capacity) ≥ PFC, or apply approved cascade data.
- For each final / distribution circuit, verify earth-fault-loop impedance against Zs,max for the correct 0.4 s or 5 s time.
- Confirm Ib ≤ In ≤ Iz overload coordination (Chapter 7) still holds.
- Confirm RCD additional protection where required (Chapter 8).
- Confirm MEN, earthing and bonding integrity (Chapter 9).
Skipping step 2 because step 3 passed is a classic incomplete design. Skipping step 3 because devices are “10 kA rated” is equally incomplete.
Relationship Back to Zs and If
Remember the earth-fault teaching current If ≈ U0 / Zs. That If is what the time–current curve uses for disconnection timing. The PFC used for breaking capacity is typically a bolted-fault prospective value at the device — often much larger than the earth-fault If at the end of a long final.
So:
- Distant outlet: Zs may dominate the 0.4 s pass/fail.
- Main board devices: PFC vs Icu often dominates the interruption pass/fail.
Both ends of the same installation must be right.
Test-Day and Defect Themes
On practical assessment:
- Read the kA marking on breakers and compare with stated or measured fault level for that board.
- Do not assume every imported MCB is 10 kA; many domestic devices are 6 kA.
- After a major fault, devices that interrupted near Icu may need replacement even if they appear resettable — follow manufacturer and safety guidance.
- High measured Zs on a final is still a fail even if the board’s breakers are generously rated for PFC.
Exam Traps Specific to This Section
- Equating In = 32 A with “breaking capacity 32 A.”
- Saying Zs,max compliance proves Icu ≥ PFC.
- Using load current or maximum demand as PFC.
- Ignoring that PFC at a sub-board can be lower — and selecting main-board gear using the sub-board’s lower figure incorrectly, or the reverse.
- Claiming RCDs provide short-circuit breaking capacity for bolted faults.
Capstone Closing Line
For Queensland electrical licence work: Zs proves the MEN loop will drive timely disconnection; Icu ≥ PFC proves the device can survive interrupting the available fault. Learn both sentences cold — markers treat them as separate critical EPCs even when a single scenario mentions “fault current.”
Bridge Across Chapter 11
Section 11.1 gave Zs = Ze + R1 + R2 and If = U0/Zs. Section 11.2 fixed 0.4 s versus 5 s. Section 11.3 closes with breaking capacity ↔ PFC. Together they form the short-circuit and earth-fault-loop competence block listed in exam-meta topic domains — essential for a safe, verifiable MEN installation.
What does coordinating a circuit-breaker’s Icu with prospective fault current (PFC) at the point of installation primarily ensure?
That Ib is always equal to Iz for overload diversity
That the MEN link can be omitted on distribution boards
That the device can interrupt the available fault current without catastrophic failure (or is covered by a compliant backup arrangement)
That earth-fault-loop impedance automatically equals zero
A final circuit’s measured Zs is within the 0.4 s maximum table value, but the MCB’s Icu is 6 kA while PFC at that board is 10 kA with no cascade data. What is the correct conclusion?
The circuit fully complies because Zs is the only fault check required
Disconnection timing may be acceptable, but breaking-capacity coordination fails unless a compliant backup arrangement or higher-rated device is applied
PFC is irrelevant whenever Zs passes
Icu is another name for In and is therefore acceptable if In is 6 A or more
Where is prospective fault current typically highest in a MEN consumer installation?
At the main switchboard near a stiff low-impedance supply, before significant downstream cable impedance is added
Only at the furthest socket-outlet on the longest final
Only inside Class II double-insulated appliances
At the earth electrode, equal to electrode resistance in amperes
Which statement correctly distinguishes earth-fault If ≈ U0/Zs from PFC used for breaking-capacity selection?
They are always identical numbers on every final circuit
PFC is another symbol for R1 + R2 only
Breaking capacity replaces the need for any Zs measurement on ≤32 A finals
If from Zs is used to judge disconnection time on the device curve, while PFC at the board is used to judge whether Icu (or cascade) can interrupt the available bolted-fault level
Sections you finish are checked off in the contents.